CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, January 27, 2014

Corat Coret 2 minggu

Salam Kasih Sayang semua....semoga kamu semua sentiasa dilindungi oleh Allah swt......seminggu lebih tak update...Ada yang tunggu ke....(perasaan betullah)
Dalam dok menyepi minggu lepas banyak perkara yang berlaku .... banyak menguji kesabaran serta redha dengan ketentuannya ....belajar sesuatu dari apa yang berlaku.....

minggu lepas kami sekeluarga demam + cirit birit + muntah ....permulaan Cik nayli demam dekat seminggu..... kemudian saya ....en hubby ...dan akhirnya Cik nina .... 3 hari dia tak sekolah minggu lepas ... bila dah lama tak demam sekali demam maunya tak teruk .....

Masa cik nayli demam sempat juga saya n cik nina buat biskut ... saya test buat biskut macam yang famous amos ....kolo beli secoit pon mahal jadi google resepi kat blog mana pon saya lupa tapi resepi sangat2 mudah dan rasanya mmg sebijik sejebon macam famous amos....rupa biskut tu versi saya lah ....


Pembantu Ciklik saya Cik nina 



Besar2 sebab malas nk tunggu lelama 

Coklat cip yg bersepah ada banyak ada siket itu semua pembantu saya yang letak....

Resepi 

Bahan yang diayak

280 g tepung gandum 
10 g serbuk koko
2 sudu tepung jagung
2 sudu susu tepung ( saya guna susu cik nayli)
1 sudu kecil soda bikarbonat

Bahan2 lain 

250 g mentega 
150 g gula kastor
1 biji kuning telo
1 sudu kecil esen vanila 
100 g coklat cip
100 g badam hancur

cara2nya 

pukul mentega + gula sampai kembang  .... dah kembang masukkan kuning telor n esen vanila pastu masukkan bahan2 yg diayak ....pastu coklat cip + badam gaul kasi rata .... bulat2 kat tapak tangan pastu tekan kasi nipis letak kat dulang pembakar kolo coklat cip ada lebih letaklah atasnya kolo tak ada pon tak apa ....masuk dalam ovem suhu 160 darjah selama 10-15 minit ....sejuk kan n hidang ...mudahkan .....

minggu ni cafe kat opis tutup so dalam tekak tak berapa nak elok ni nilah makanan saya 


mudah n senang masuk dalam mangkuk boh air dan masuk dalam microwave 2 minit.....sedia untuk di makan ....

Last sekali saya punya BFF masa kecik NORZUL KAMALIA dah melahirkan anak yang ketiga pompuan juga ....meh tegok baby ni semangat 3.9kg ...putih melepak kulitnya ....



Friday, January 10, 2014

Ragam Cik Nayli..

Betollah Kata orang dulu2 setiap anak ragam mesti lain2... betol tak para-para ibu sekalian....... kali ni tengoklah ragam cik nayli .... pertama sekali anak yang paling pandai membodek.... cik nayli ni pakar dalam bodek tau... orang yang selalu tewas pabila di bodek tentulah papa.... papa ni kolo cik nayli bodek mama pon kalah .... kolo mama bodek belom tentu dapat ....(ni yang merajuk ni ) tapi kolo cik nayli sure dapatlah ...

Lagi satu cik nayli ni kuat melawa ....tak kira waktu ...tempat...atau dimana-mana .... cik nayli tak kisah ...


Cer tengok ....ada je gaya2 ayu je ...yang dia tunjuk...tak payah susah2 nak suruh...kata je meh amik gambo pandailah dia nak buat cara macam mana .... yang saya perasan cik nayli ni cepat tangkap apa yang kita buat tak kiralah baik ke buruk ke ....semua dia akan tiru...tu lah yang saya risau... sekarang dia tiru tabiat seorang budak yang duduk sekali dengan dia ...budak ni kecik je baru setahun  sebulan ...budak ni kolo menangis sure meneran2 sekarang cik nayli kolo menangis dia pon akan meneran macam mana budak tu buat ...

Satu lagi bab merajuk...siapa yang buat cik nayli merajuk orang tu jugalah yang kena pujuk .... tak boleh orang lain ...kolo orang lain yang pujuk dia buat dono je ...contohnya baruni saya pergi kursus pastu tinggalkan dia ...dia punya merajuk hanya saya je yang boleh pujuk ..... pastu tengok muka dia moyok je ....


Inilah rupa budak merajuk sbb kena tinggal....muka tak puas hati....tapi kolo muka suka hati ....

terlebih sudah gelak sampai nampak anak tekak....


Dua beradik yang kolo baik seperti belangkas....

Itulah dia ragam anak .....




Thursday, January 9, 2014

Monday, January 6, 2014

Pepagi Dah Kelam Kabut ....

Hari ni betul2 kelam kabut... semalam cuti sebab anta cik nina sekolah so tak delah terkejar-kejar bila hari ni mula keja ... mana taknya... bangun pukul 6.00 .... duduk bilik termenung... solat pastu kejut cik nina ....tahun ni memang saya yang akan kejut cik nina kolo tidak berulang lah sejarah tahun lepas yang mana en hubby kolo kejut jawabnya sampai sekolah pukul 8.30 - 9.00....untuk tahun ni no...no...no.... semua kena ikut mama ... nak tak nak kena bangunlah ....pagi2 volume saya dah naik siket....

siap semua buat air milo...dan sarapan siket...alah telor ngan roti je pon ...sebab nanti takut cik nina lapar plak sebab minum pagi dalam kol 10... paksa dia juga makan ....kolo sekolah dulu pepagi mmg ada minum ...so sekolah ni nampaknya tak ada ....so mama kena buat jadual makan pagi...

Siap2 kan cik nina pakai baju semua .... saya pon terus gerak nk pergi kerja baru nk masuk kereta adik pulak bangun ....dah melalak pepagi buat drama pagi nak ikut mama g keja ..... tengok jam dah 7.15 ...alamak lambat dah ...papa pujuk adik rasuah nk g anta kakak....sattle....saya pon callo...speed siket pagi ni ujan pulak jemlah jawabnya .... raba2 beg...rupanya fon tak bawa...ahhhh....tulahkan kelam kabut punya cerita HP pon tinggal..... sampai opis 1 minit lagi kol 8 nasib baik sempat....walaupun jarak dari rumah ke opis cuma 10km tapi jalan nya sesangatlah sesak....ohhh....ada sesapa tak nak tukar ngan saya .....

Untuk esok tak mo dah kelam kabut..... semua benda jadi tak best...ok untuk esok kita perbaiki apa yang kurang hari ini......

Thursday, January 2, 2014

Cotton On

Semalam petang lepas bayo bil lalu depan kedai Cotton on kat JJ bukit Tinggi sekali ada SALE....saje je masuk sekali nampak kasut ni ....saya ada satu tabiat kolo nampak kasut murah sure rembat.... hari tu masa pakcik zalora buat sale satu pasang kasut harga RM15.00 saya dengan budak-budak opis pakat2 rembat berpasang2 .... ok harga kasut ini hanyalah RM 15.00 sahaja...oklah buat tukar2 nak g opis kan..... 

Ok pagi ni kita berkasut baru ke opis....hehehe...tahun  baru kasut pon baru hehehe...

Abaikan kaki saya yg bayak bintang2 itu ye....

Salam 2014

Salam Petang ....tahun 2014....cam ner harini sudah pasang niat...bagi yang berazam terus kan azam anda...saya doakan semoga impian kamu-kamu semua terlaksana ....saya pun sudah mulakan... 

Harini cik nina tak sekolah lagi dia mula isnin ni... sekolah baru dan suasana yang baru.... saya hantar cik nina di PASTI AL HIKMAH....dekat dengan rumah ummi pengasuh anak saya .... Kali ini saya cuba dedahkan cik nina ke arah keagamaan.... kelas bermula jam 8.00 pagi dan berakhir 12 tghari...pastu saya hantar kelas pra tahfiz bermula jam 12 sehingga 2.30 ptg...

Kelas pra tahfiz dia ajar solat dan baca dalam solat serta hafazan surah-surah lazim....buat permulaan cik nina pon dah mula hafaz surah-surah pendek masa kat taska dulu.... dan kat rumah  umi selalu ajar juga ....tapi saya tengok cik nina ni cekap dalam menghafaz sesuatu....

Cik Nayli saya masih lagi hantar di rumah pengasuh yang sama belom lagi bercadang nak masukkan dia kat mana-mana tadika atau taska.... sebab dia baru 3 tahun ....tapi sekarang dia tidak lagi pakai pampers....cuma waktu malam je .... yelah kan kot2 terkucel ke....

Walaupon cik nina tak pergi sekolah lagi bermula pagi ni saya dah kejut dia bangun pagi dan mandi ..... untuk permulaan tahun ni saya berazam menyediakan sarapan pagi untuk cik nina n en hubby...yelahkan ...sarapan baik permulaan hari yang ceria tak gitu..... 

Ok salam tahun baru 2014 dari kami sekeluarga.....



Thursday, December 26, 2013

Kerinduan ....pada kamu...

Rindu .....oh....saya memang rindu2 sangat kat kawan2 saya ....mesti diorang akan gelak besor sebab saya rindukan diorang....lantaklah...dah memang rindu...nak kata apa kan ...hhahahahah...

Saya mula masuk keja lepas abis diploma ....keja kat Jurukur Hasim serantau dari tahun 2003 sampai 2007 tapi staf tak ramai lagi pon tak berapa nak rapat sangat jadi bila tukar keja pon taklah terasa sangat tapi sampai sekarang saya masih contact ngan satu kakak ni ...Kak murni orang Melaka....

pastu dapat keja gomen.. tu pon kontarak di Jabatan Ketua Pengarah Tanah dan Galian Kat Plaza masalam dari tahun 2007 sampai 2009...kawan2 semuanya ok giler2 ...tapi bila pindah kerja saya tak terasa kehilangan sangat walaupun rapat....tapi still contact sesama dalam FB kolo ada masa saya datang gak kat opis diorang sekarang kat belakang JUSCO Bukit Raja ....

Lepastu dapat tawaran tetap kat Jabatan Pelajaran Selangor dari 2009 sampailah 29.09.2013 aritu...saya seronok kerja kat sana banyak pengalaman yang saya dapat tak kira lah yang manis...masam...kelat...pahit...semuanya ada ....kawan2 semuanya baik...susah senang saya boleh kongsi dengan diorang...bab makan jangan katalah semuanya tak berkira ....kolo lapar jangan takut mesti ada makanan....kolo tak ada duit pon leh kenyang ...mereka memang AWESOMEEEE.....Dah banyak tempat saya kerja tapi kawan yang macam meraka ni memang susah nak dapat...pergi kerja HAPPY je....kerja berlambak pon leh senyum sampai telinga.....tak kisah kerja banyak....ada je masa nk borak ke...nak kuar ke...nak ngular pon boleh....semuanya ok....

Saya sangat rindu pada kawan2 saya .....kololah saya dapat tukar kat sana alangkah seronoknya ....huwa....huwa....apakan daya ...



Lov u korang ...................